Gedcom

A Gedcom egy szabvány a leszármazásokkal kapcsolatos adatok kezelésére. Azért fontos tudni róla, mert ez képezi a GenJ által felépített adatbázis alapját. Nem jelenik meg feltétlenül minden felületen, de a Gedcom ismerte segít megérteni, hogy miért működik a GenJ úgy, ahogy.

Általában minden Gedcom adat hierarchikusan strukturált. Egy rekord (személy, család, média objektum, megjegyzés, forrás vagy tárház) magába foglal egy seregnyi adatot, melyek egy fa struktúrába rendeződnek. Nincs korlátja sem az egy rekordhoz rendelhető adatok mennyiségének, sem az elágazások számának. Számtalan előre definiált adat-típus van (pl. dátum, név, nem, stb.), melyek minden rekordhoz hozzárendelhetőek, és ezeket minden alkalmazásnak fel kell ismernie, melyek ezt a szabványt alkalmazzák.

A Gedcom fájl egy egyszerű szöveges állomány, soronként egy adattal. A sorok végén nincsenek záró elemek (mint az XML-ben), viszont szintekre vannak rendezve. A szinteket számok jelzik - ezt követi egy címke, ami a tulajdonságot azonosítja. Íme egy példa egy személy-rekordról (a különböző szintek a jobb kedvéért beljebb lettek húzva):

 0 INDI @I001@
  1 NAME Nils /Meier/
  1 SEX M
  1 BIRT
   2 DATE 25 May 1970
   2 PLAC Rendsburg, Germany
  1 GRAD
   2 DATE 10 Dec 1996 
   2 PLAC Friedrich Wilhelm University Bonn
   2 TYPE Diplom Informatiker
  1 RESI
   2 DATE FROM Jul 1999 TO DEC 2000
   2 ADDR 202-1241 Kilborn Place
    3 CONT Ontario, Canada
    3 CITY Ottawa
    3 POST K1H1A5  
  1 NOTE @N003@

A GenealogyJ erőssége, hogy lehetővé teszi ezeknek az információknak a hierarchikus szerkesztését. Minden tulajdonság úgy szerkeszthető, ahogy az praktikus - nem szükséges a szövegfájlra figyelni. Mióta a GenJ a tulajdonságokat az egyénekkel együtt kezeli, amelyekhez hozzá vannak rendelve, ezek a hivatkozások sértetlenek maradnak, és a rokoni kapcsolatok is könnyen szerkeszthetővé váltak (pl. egy gyerek hozzárendelése a szülőhöz, vagy házastárs hozzárendelése egy egyénhez). A GenJ ismeri a Gedcom szabványt, és igény szerint a tulajdonságokhoz al-tulajdonságokat javasol.

A GenJ által jelenleg támogatott Gedcom szabvány az 5.5. Ha érdeklik a részletek, bővebbet a szabvány leírásából tudhat meg. A fejlesztők fő célja, hogy a GenJ minél jobban megfeleljen ennek a szabványnak.

hu/manual/gedcom.txt · Last modified: 2009/01/10 23:01 (external edit)
Get GenealogyJ at SourceForge.net. Fast, secure and Free Open Source software downloads Recent changes RSS feed Creative Commons License Driven by DokuWiki